Jdi na obsah Jdi na menu

Co je to veganství?

11. 1. 2018

Veganství je druh stravyfilozofie a životní styl spočívající v odmítnutí využívání zvířat k lidskému užitku jakožto surovin či výrobních jednotek. Pojem veganství zavedli v roce 1944 zakladatelé britské Vegan Society, která zůstává autoritou ohledně definice veganství. Aktuální česká definice veganství zní:

"Veganství je způsob života, jehož snahou je v co největší možné a praktikovatelné míře vyloučit všechny formy využívaní zvířat a krutosti páchané na zvířatech kvůli jídlu, oblečení nebo jakémukoli jinému účelu."

V praktické rovině se veganství projevuje odmítnutím konzumace masavajecmléčných výrobkůmedu a dalších zvířecích produktů (vosk, šelak). Vegané také nepoužívají výrobky ze zvířat - kůže, kožešiny, vlny, kosmetiku či čistící prostředky obsahující živočišné složky. Důsledně přijímané veganství také odmítá používat kosmetiku testovanou na zvířatech, nesouhlasí s rybařenímmyslivostí, kožešinovým průmyslem, cirkusy či zoo.

Základní motivací veganství jakožto etického principu je morální odmítnutí podílet se na věznění, týrání a zabíjení zvířat a to ať již ve velkochovech či malochovech. Mnoho veganů principiálně odmítá jakékoli využívání a zabíjení zvířat pro potravu, a to především s argumentem, že konzumace živočišných produktů již v dnešní době vůbec není nutná.

59e88bd0abebc.jpg

 

 

 

 

 

 

zdroj 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář